Tilplantning af terracottaplastkrukker

 

Her er en kort instruktion i, hvordan vi tilplanter krukker, så vi får størst mulig fornøjelse af dem gennem hele året.

Grundlæggende er det vigtigt, at der er hul i bunden af krukken, så overflødigt vand kan komme væk. Ellers bliver jorden sur og moseagtig. Hvis det ønskes borer vi gratis eventuelt manglende huller ved køb. Normalt anbefaler vi ikke underskåle udendørs.

Alle planter skal have vand, og især i tørkeperioder skal man være over dem. Vore krukker er fremstillet af en speciel (roto-moulded) plast, som netop er så porøs, at rødderne kan ånde, men alligevel så tæt, at der ikke sker nævneværdig fordampning gennem krukkens sider. I forhold til almindelige lerpotter spares meget vand, og du vil erfare, at du ikke skal vande nær så hyppigt. Meget vigtigt er også, at der ikke på krukken dannes kalkskjolder fra det hårde danske vand. Når krukkens yderside forbliver tør, undgås også skæmmende algedannelse.

Terracottaplastkrukkerne er frostsikre og kan derfor stå ude hele året. De fås i mange størrelser. De er meget stærke, men dog meget lette. De er derfor langt nemmere  at transportere og flytte end traditionelle lerpotter.

Rund krukke med paradisæble, som kan stå ude hele året:

Foto 1: Start med at komme dræn i bunden. Her bruges lecakugler, et lag på ca. 7-10 cm anbefales til denne størrelse krukke. Over hullet i krukken lægges fx. et buet potteskår, så hullet ikke stoppes af lecakugler. Over lecalaget lægges en tynd fiberdug, så lecakuglerne kan genbruges ved omplantning.

Foto 2: Brug speciel krukkejord tilsat gødning eller spagnum tilsat lergranulat. Fyld ikke jord helt op til kanten, ellers løber jorden  ned ad krukken, når den vandes. Brug aldrig havejord, som vil "klappe sammen" og blive så hård, at rødderne ikke kan brede sig.   

       

                        Foto 1                                                          Foto 2  

Foto 3: Vi har valgt at plante et paradisæbletræ (Malus Sieboldii, fra Kalundborg planteskole) podet med fire mistelten. En sund sort med grønne fligede blade, og blomster som i udspring er rosa, senere hvide. Udvikler små gulgrønne æbler. Hvis man planter blomster sammen med træet, skal de passe til træet. Til foråret har vi valgt påskeliljer. Senere kan man evt. plante en Hebe-art, som "holder" længere. 

Foto 4: Færdigt arbejde - hurtigt, enkelt og smukt.

     

                          Foto 3                                                              Foto 4

Opstammet oliventræ, lavendel og buksbom 

Fremgangsmåden er som ved krukken ovenfor. Buksbom eller Skimmia er andre gode helårsplanter til krukker. Oliven skal tages ind for vinteren. Foto 5 og 6 samt færdigt resultat foto 8 og 9.

    

                               Foto 5                                                                                 Foto 6                             

En aflang firkantet krukke med Dronning Ingrid pelargonier 

 Vi har valgt at plante Dronning Ingrid pelargonier. Husk lige antal i firkantede krukker, ulige i runde krukker. Pelargonierne bliver ca. 40-50 cm i løbet af sommeren. De skal tages ind og overvintre ved ca. 6ºC, og de bliver større, jo ældre de er. Foto 7.

 

            

                      Foto 7                                                       Foto 8                                                   Foto 9